Sunday, September 18, 2011

အမွတ္တရမ်ား ၁

ကၽြန္ေတာ္ ရန္ကုန္သား အစစ္ မဟုတ္ပါဘူး။ ရန္ကုန္မွာ ေပါက္ (ေမြး) ေပမယ့္ နယ္မွာ ႀကီးလာတာပါ။ ေအာ္.. ကၽြန္ေတာ္ႀကီးျပင္းခ့ဲတ့ဲ သုံးဆယ္ျမိဳ႕ေလးကို ေတာလို႕ေခၚရင္ စိတ္ဆိုးစရာ ျဖစ္ကုန္မွာစိုးလို႕ပါ။ (ေတာသူမ လို႕လည္း အေခၚမခံႏိုင္ေပါင္။)

သုံးဆယ္ျမိဳ႕ကို သိႀကလား။ ပဲခူးတိုင္း၊ သာယာ၀တီျမိဳ႕နားကေလ။ ပဲခူးျမိဳ႕မေရာက္ခင္ေလးပဲ။ ရန္ကုန္ကထြက္ရင္ မဂၤလာဒုံ၊ ေထာက္ႀကံ႕၊ ေမွာ္ဘီ၊ တိုက္ႀကီး၊ ဥကၠံ၊ သုံးဆယ္ဆိုျပီး ျမိဳ႕ေလးေတြ ဆက္တိုက္ရွိတယ္ေလ။ အ့ဲမွာေပါ့။

ကၽြန္ေတာ့္ကို ရန္ကုန္မွာ ေမြးျပီး ၁ႏွစ္မျပည့္ခင္ထဲက အေဖက သုံးဆယ္ျမိဳ႕ကို တပါတည္း ေခၚသြားပါတယ္။ အေဖက အ့ဲမွာ အရက္ခ်က္စက္ရံုလုပ္ငန္း လုပ္ပါတယ္။ အေမက အ့ဲတုန္းက ေမာင္ေလးကို ဗိုက္ထဲထည့္ထားရေတာ့ ေတာကို မလိုက္ႏိုင္ဘူးေလ။ ဟီးဟီး။ ၄ႏွစ္ခြဲအရြယ္ မူႀကိဳတက္ရေတာ့မွ ရန္ကုန္ကို ျပန္သြားရတာပါ။ ေနာက္ ေက်ာင္းႀကီးတက္ေတာ့လည္း ေႏြရာသီေက်ာင္း ၃လ ပိတ္တိုင္း သုံးဆယ္ကို ျပန္ရပါတယ္။ အေဖက အင္မတန္ခ်စ္ရတ့ဲ သမီးဆိုေတာ့လည္း မခြဲႏို္င္ဘူးေပါ့ေလ။ ဟီး။

ကၽြန္ေတာ္ ေနတ့ဲ ပတ္၀န္းက်င္အေႀကာင္း နည္းနည္းေျပာျပပါရေစ။ "ပန္းဆြဲလမ္း" အထဲဘက္ ခပ္၀င္၀င္ ၂ထပ္ အိမ္ေဟာင္းႀကီးမွာ ေနတာေပါ့။ (ပန္းဆြဲလမ္းဟု အမည္တြင္ရျခင္း သမိုင္းကို ေနာက္ႀကံဳလွ်င္ ေျပာျပပါ့မည္။) အရင္အိမ္ရွင္က အေဖနဲ႕ မိတ္ေဆြေတြဆိုေတာ့၊ သူတို႕လည္း တစ္ရြာ တစ္က်ီေျပာင္းေရာ၊ အေဖက ဒီအိမ္ကို ၀ယ္လိုက္တယ္ ဆိုပါေတာ့။ အိမ္ကလမ္းရဲ႕ အထဲအစြန္ဘက္ ေရာက္တယ္။ နည္းနည္းဆက္ေလွ်ာက္လိုက္ရင္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေရာက္တယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းရဲ႕ အေနာက္ဘက္ကို ဆက္ေက်ာ္သြားရင္ ကၽြဲမည္းေတာင္ဆိုလား၊ ကၽြဲနားေတာင္ဆိုလား ေတာင္ကုန္းေလးရွိတယ္။ အ့ဲမွာလည္း ေစတီေလးေတြရွိတယ္။ ရာဇ၀င္ကေတာ့ ကၽြဲမည္းမည္းႀကီး တစ္ေကာင္ ေလွ်ာက္ေျပးရင္း (ဘာလို႕မွန္းလည္းေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ပါ) ဒီေတာင္ေပၚ ေရာက္လာေတာ့ ေမာလို႕ နားရင္းနဲ႕ ေတာင္ေစာင့္နတ္ရဲ႕က်ိန္စာသင့္လို႕ ေက်ာက္ရုပ္ႀကီးျဖစ္သြားတယ္တ့ဲ။ ေသခ်ာမမွတ္မိလို႕ မွတ္မိသေလာက္ပဲ ေျပာျပတာ။ အ့ဲေစတီမွာေတာ့ ကၽြဲမည္းႀကီး ရုပ္တု တကယ္ရွိပါတယ္။ ဓာတ္ပုံေတာင္ ရိုက္ထားေသး၊ ၄ႏွစ္အရြယ္ေလာက္တုန္းက။

အိမ္ပုံစံကေတာ့ အေတာ္ညစ္ျပီး စုတ္တယ္။ ေရွးေခတ္ ျမန္မာ ကႏုတ္လက္ရာပုံစံမ်ိဳးေတြကို ၀ရန္တာမွာ ေတြ႕ရတယ္။ ျခံစည္းရိုးက အေတာ္ကို က်ယ္တယ္။ ရန္ကုန္ ျခံေတြနဲ႕ေတာ့ တျခားစီပဲ။ ျခံထဲမွာ သီးပင္၊ စားပင္၊ အလွပင္ မ်ိဳးစုံ ရွိတယ္ေနာ္။ ခုထိ အတိအက်ကို မွတ္မိေသးတယ္။ အုန္းပင္ အျမင့္ႀကီး ၂ပင္၊ ခပ္နိမ့္နိမ့္ ၁ပင္ (အသီးမသီးေသးဘူး)၊ သေဘာၤပင္ ၃ပင္ (အမ ၂ပင္၊ အထီး၁ပင္)၊ ႀသဇာသီးပင္၊ သံပရာသီးပင္၊ နာနတ္သီးပင္၊ ေရွာက္ရြက္ပင္၊ ဂမုန္းပင္၊ ကြမ္းညြန္႕ကြမ္းပင္ေတြ၊ ဘူးစင္၊ ဒန္႕ဒလြန္သီးေတြက အ့ဲဘူးစင္နား ကပ္ေပါက္ေနႀကေသးတယ္။ အစုံပဲေနာ္။ ရန္ကုန္မွာလို ၁၈လမ္းေစ်းထဲ ရႊံ႕ဗြက္နင္းျပီး သြား၀ယ္စရာမလိုဘူး။ ဟင္းစားလိုရင္ ရယ္ဒီ၊ ခူးလိုက္ရံုပဲ။ အလ့ဲ ဟန္က်ပါ့။ ဟဲဟဲ။

အိမ္အတြင္းပိုင္းကေတာ့ အရမ္းကို ေဟာင္းတယ္။ (အျပင္ပိုင္းလည္း တူတူပါပဲေလ။) ႀကမ္းျပင္ ႀကမ္းႀကားေတြဆို ေျခခပ္ဖြဖြနင္းရင္ေတာင္ တကၽြိကၽြိ အသံျမည္တယ္ဗ်။ နံရံေတြမွာ ပင့္ကူအိမ္ေတြ တန္းလန္းလြင့္လို႕။ ဘယ္လိုရွင္းရွင္း ပင့္ကူေတြက ျပန္ေရာက္လာတာပဲဗ်။ အိမ္က ေဟာင္းေတာ့ ရွင္းမရေတာ့ဘူးေလ။ tourist ေတြေခၚလာျပီး ဒါကေတာ့ ေခတ္အဆက္ဆက္က spider museum ပါလို႕ေျပာရင္ေတာင္ ယုံေလာက္တယ္ဗ်။ အဟုတ္ တကယ္။

ေအာက္ထက္ကေတာ့ သံမံတလင္းခင္းထားတာေပါ့။ ေအာက္ထပ္မွာေတာ့ ပင့္ကူ သိပ္မရွိဘူး။ တစ္ခုပဲ... ကင္းေျခမ်ား၊ ကင္းျမီးေကာက္၊ ကင္းမလက္မဲေတြ ဆိုတာမ်ား အို... ေပါလို႕ ေပါလို႕။ ရိုက္သတ္လို႕ မကုန္ဘူး။ အေဖဆို ကင္းျမီးေကာက္ေတြ အျမီးနဲ႕ေပါက္မွာစိုးလို႕ ျမင္သမွ် ရိုက္ရိုက္သတ္ျပီး အရက္ (အဆီ) ပုလင္းထဲ ထည့္စိမ္ထားတာ ႀကာေတာ့ ႏွစ္ခ်ိဳ႕ျပီး ေဆးဖက္၀င္ကုန္တ့ဲ ပုလင္းေတြ ဖာလိုက္ ဖာလိုက္ပဲ။ ဟီးဟီး။

စက္ရံုက ျခံအေနာက္ဘက္မွာေလ။ အရက္ခ်က္ဖို႕ အဆင့္ဆင့္ ေပါင္းခံရတ့ဲ ၂ထပ္တိုက္ေလာက္ထိ တိုင္ကီအျမင့္ႀကီးေတြ အမ်ားႀကီးရွိတယ္။ စက္ရံု အလယ္တည့္တည့္မွာ ေရ၊မီး အပူခ်ိန္ Control လုပ္တ့ဲ ၈ထပ္အျမင့္ tower ႀကီးရွိတယ္။ ျပီးေတာ့ ဟိုးအေနာက္ဘက္မွာ စက္ရံုတစ္ခုလုံးရဲ႕ စက္ေတြလည္ဖို႕ ေလာင္စာစြမ္းအင္ေတြ ေပးတ့ဲ Boiler အႀကီးႀကီးရွိတယ္။ အ့ဲနားသြားရင္ ပူျခစ္ေနတာပဲ။ ေဆာင္းတြင္းဆို အ့ဲနားမွာပဲ ဇယ္သြားသြားခုတ္တာ ဟီး။ ေဆာင္းတြင္းက အရိုးထိ ခိုက္ေအာင္ ခ်မ္းတာကိုးဗ်။ မေနႏိုင္ဘူးေလ။ မနက္ဘက္ဆို ျမဴေတြ အရမ္းထူတာ။ ေန႕စဥ္ အပူခ်ိန္က ၁၀ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ေလာက္ပဲရွိတယ္။

ျခံထဲမွာေတာ့ မိုးရာသီဆို ေျမြအရမ္းေပါတယ္ဗ်။ ျခံဳေတြ ျမက္ေတြေတာ့ မရွိဘူး၊ အလုပ္သမားေတြ အျမဲရွင္းရတယ္ေလ။ လုပ္ရင္းကိုင္ရင္း ပိုးထိကုန္ရင္ ေဆးရံုက သာယာ၀တီျမိဳ႕မွာပဲ ရွိတာကိုး၊ အသက္ေတာင္ မွီမွာမဟုတ္ဘူး။ ျခံေထာင့္ေတြမွာဆို ေျမြအေရခြံ ျဖဴျဖဴေတြမ်ား အပုံလိုက္ကေလးေတြ။ တစ္ခါတေလ ေျမြက အိမ္ထဲ ထုတ္တန္းေပၚမွာ အခန္႕သား တက္အိပ္ေနတတ္ေသး။ ေျမြအမ်ားစုကေတာ့ အဆိပ္မရွိပါဘူး။ ေျမြစိမ္း ခပ္ေသးေသးေလးေတြ မ်ားတယ္။ တခါတေလ စပါးႀကီး၊ စပါးအုန္း၊ ငန္းေတာ္က်ားေတြ ရွိတတ္တယ္။ ေျမြေဟာက္ကေတာ့ လယ္ကြင္းေတြထဲမွာ မ်ားတယ္။ သူက လယ္ႀကြက္ႀကိဳက္တာကိုး။ တခ်ိဳ႕ ေျမြအျဖဴေရာင္ေလးေတြဆို (အမည္မသိ၊ အဆိပ္မရွိပါ) ေရကူးခ်န္ပီယံေတြဗ်။ သူတို႕က တျခားေျမြေတြလို ေရေအာက္မွာ မကူးဘူး။ ေရေပၚမွာ ရွပ္ရွပ္ျပီး သြားတာဗ်ား။ မ်က္ေတာင္တစ္ခတ္ပဲ၊ ျမင္ကြင္းထဲက ေပ်ာက္သြားျပီ၊ အ့ဲေလာက္ျမန္တယ္။ ျမင္ေနက် ျဖစ္ေနေတာ့ က်ဳပ္တို႕ေတာင္ ေျမြ ျမင္တာနဲ႕ ဘာေျမြ၊ဘာေျမြ တန္းသိတယ္ဗ်။ (သုံးဆယ္အေႀကာင္းေျပာရင္ အလိုလို က်ဳပ္လည္း "က်ဳပ္" ျဖစ္သြားတယ္ဗ်ာ။)

တစ္ခါတုန္းကဆို ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း ရွင္ျပဳအလွဴမွာ တရားနာေနတုန္း လုံးပတ္ခပ္တုတ္တုတ္ အညိဳစင္းခပ္စိတ္စိတ္နဲ႕ ေျမြတစ္ေကာင္ ျပတင္းေပါက္ေဘာင္ေပၚမွာ တက္ေခြျပီး ဦးပ်ဥ္းေလး ငိုက္လို႕ တရားနာေနတာေတာင္ ေတြ႕ဖူးေသးတယ္။ လူေတြ ဘယ္ေလာက္ ေျခာက္ေျခာက္ သူက မလႈပ္ဘူးဗ်ာ။ လွ်ာေလး တစ္လစ္ တစ္လစ္နဲ႕ ေအးေဆးေလး ေခြေနတာ။ ဘုန္းႀကီး တရားလဲဆုံး အမွ်လည္း ေ၀ျပီးေရာ သူ႕ဟာသူ ျခံဳထဲျပန္ဆင္းတိုး၀င္ျပီး သူ႕လမ္းသူ ျပန္ပါေလေရာ။ လူေတြ ေျပာႀကတာကေတာ့ ဘုရားေျမြတ့ဲ။

အဆိပ္ရွိတ့ဲ ေျမြဆိုရင္ေတာ့ အေဖက အရွင္မထားဘူး။ လူေတြ ေပါက္မွာ စိုးတာကိုး။ တစ္ခါတုန္းက အိမ္ေအာက္ထပ္မွာ ေျမြေဟာက္တစ္ေကာင္ ၀င္လို႕ တီဗီြ (မီးအားမျပည့္၍ ခါေနေသာ၊ လိုင္းမ်ားစြာ ေျပးေနေသာ၊ မႀကည္ေသာ အျဖဴအမည္း တီဗီြေသးေသးေလး) ႀကည့္ေနတုန္း အေဖနဲ႕ ဦးေ႒း၀င္းတို႕ ထသတ္ရေသးတယ္။ ဦးေ႒း၀င္းဆိုတာ က်ဳပ္ကို ထန္းလ်က္ခဲေတြ အျမဲ ေကၽြးတ့ဲ အိမ္ေဘး မုန္႕ဆိုင္က လူႀကီးေပါ့။ သူ႕အမ်ိဳးသမီးက မူလတန္းျပ ဆရာမ ေခ်ာေခ်ာေလး။ က်ဳပ္ကို ဆရာမပဲ ကႀကီး၊ ခေခြး သင္ေပးခ့ဲတာ။ ခုထိ သတိရေသးတယ္။ သုံးဆယ္မွာ စာအုပ္ ခဲတံ မရွိလို႕၊ ဆရာမသားရဲ႕ ေက်ာက္သင္ပုန္း၊ ေက်ာက္တံနဲ႕ ေရးခ့ဲရတာ။ စာရြက္ေပၚမွာ ခဲတံနဲ႕ေရးတာက ေက်ာက္တံနဲ႕ ေရးရတာေလာက္ မမိုက္ဘူးဗ်။ ေက်ာက္တံက အရမ္းသုံးလို႕ေကာင္းတယ္ သိႀကလားဗ်။ လက္နဲ႕ ဖ်က္လည္းပ်က္တာကိုး။ စာရြက္ေပၚမွာဆို ခဲဖ်က္လိုေသးတယ္ေလ။ ေျမျဖဴလိုလည္း မညစ္ပတ္ဘူးေလ။

၁၀လ သမီးအရြယ္ေလာက္ထဲက အရက္ခ်က္စက္ရံုမွာ ႀကီးလာရတ့ဲ က်ဳပ္က စက္ရံုထဲက ခပ္စူးစူး ဆန္အရက္ျဖဴနံ႕ကို ယဥ္ေနပါျပီ။ ပထမပိုင္းေတာ့ အနံ႕ကစူးသေယာင္ ထင္ရေပမယ့္ ခဏေနရင္ ေမႊးလာတယ္ဗ်။ တခါတေလ အျပင္မွာ မိုးဖြဲက်တ့ဲ ေန႕မ်ိဳးဆို အ့ဲေမႊးတ့ဲအနံ႕ကတစ္ဆင့္ လွ်ာေပၚခပ္ခ်ိဳခ်ိဳ အရသာပါ ကူးစက္သြားသလိုပဲ။ (မွတ္ခ်က္။ ၁၂ႏွစ္ ၁၃ႏွစ္ ေလာက္မွ ဒါမ်ိဳး သိတာေနာ္။ ဟဲဟဲ) အ့ဲအနံ႕ထြက္တ့ဲ အဆင့္က အရက္ခ်က္ဖို႕ ဆန္က Yeast နဲ႕ အခ်ဥ္ေဖာက္တ့ဲ အဆင့္ေလ။ အခ်ဥ္ေဖာက္ျပီးတ့ဲ ဆန္ေတြကို အရည္ရေအာင္ ထုတ္ယူျပီး အ့ဲအရည္ကို အပူခ်ိန္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ တိုင္ကီႀကီးေတြထဲမွာ အဆင့္ဆင့္ ေပါင္းခံရင္ အရက္ (အဆီ) ရတယ္ေပါ့။ က်န္ခ့ဲတ့ဲ ဆန္အခ်ဥ္ေပါက္ အဖတ္ေတြကို အိမ္နီးနားခ်င္းေတြက ႀကက္၊ ၀က္ေတြ ကို အစာအျဖစ္ ျပန္ေကၽြးႀကတယ္ေလ။

ႀကယ္ေႀကြခ်ိန္

(ေရွ႕အပတ္ ဆက္ပါမည္။)

1 comment:

  1. ညီမေလးရယ္ အေကာင္ေတြမ်ားလိုက္တာေနာ္... အမေၾကာက္တဲ႔အေကာင္ခ်ည္းပဲ း(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...